Welkom

Hallo

Allereerst welkom op mijn blogspot. Deze blog is een onderdeel van een schoolopdracht. In deze blog kunt u onderandere lezen over mijn BPV ofterwijl Stage en schoolopdrachten. Laat u hart spreken of laat een reactie achter, meedisccusieren mag altijd, ben benieuwd naar uw mening.




7.10.07

Mannen in de kinderopvang

Regelmatig besteden de media veel aandacht aan de vraag of er niet meer mannen in de kinderopvang moeten komen en of er geen maatregelen moeten worden genomen om het snel afnemende aantal mannen in het basisonderwijs te keren. In de discussie hierover werd soms een beschuldigende vinger uitgestoken naar vrouwen als zouden die het niet goed doen of uitspraken werden zo geïnterpreteerd, wellicht om de berichtgeving smeuïger te maken. Sommigen vrouwelijke schrijvers reageerden als door een adder gebeten. Deze discussie speelde in 2004 en 2005 in het AD en de NRC en bladen als Pedagogiek in Praktijk en Mensen - kinderen (Jenaplan onderwijs). Eerder wierp ik in wetenschappelijke discussies (o.a. in Pedagogiek, oktober 2003) de voorzichtige vraag op of er wellicht - en niet bijzonder bewust - een 'verborgen vrouwelijk leerplan' kan zijn ontstaan in het basisonderwijs en de beroepsopleidingen daarvoor. Ook hierop werd heftig gereageerd. Het is daarom goed om onderscheid te maken tussen kritiek op vrouwen welke is terug te voeren op een klassieke mannelijke reactie op de vrouwenemancipatie (defensief, badineren en negeren, bang voor verlies van controle en macht) en een meer 'postfeministische' opstelling waarin mannen geleerd hebben van de afgelopen decennia en vervolgens opnieuw en met respect naar zichzelf, hun rol in de wereld en de relaties tussen de seksen zijn gaan kijken en willen uitzoeken wat nu werkelijk van waarde is.
De discussie wordt wel eens op het verkeerde been gezet door beweringen als zou de oververtegenwoordiging van jongens in speciaal onderwijs, opvanginstellingen en jeugdgevangenissen deels te wijten zijn aan 'de vrouwenbolwerken in opvoedingsinstellingen als crèches en buitenschoolse opvang'. Dit vraagt dringend om correctie. Vrouwen zorgen voor kinderen, voeden hen op en doen dat veelal prima. Veel mannen laten het nog afweten of maken zich er van af met mooie verhalen en af en toe wat stoeien. Het is niet zozeer een probleem van teveel vrouwen, maar te weinig mannen. Wel zie je als overgangsverschijnsel dat sommige vrouwen enige weerstand hebben als mannen hun vertrouwde domein binnen trekken. Bovendien kun je je afvragen met welke beelden van mannelijkheid in het achterhoofd vrouwen jongens opvoeden (ongetwijfeld heel gevarieerd, maar toch).

Bron: Lauk Woltring (http://www.laukwoltring.nl/mannen_in_de_kinderopvang_en_onderwijs.htm)

3 opmerkingen:

Linn zei

Ik vindt dat er meer mannen moeten komen in de kinderopvang, dit geeft een heel andere wending aan het hele gebeuren, mannen denken vaak anders over dingen, hebben ander soort humor en gaan anders om met dingen.
Het lijkt mij leuk om zo meer afwisseling in het werk te krijgen. Helemaal niet omdat ik vindt dat vrouwen het slecht doen.
Maar ik vindt vooral dat het vooroordel.. vrouwen zijn voor de zorg, mag verdwijnen.

Clauw zei

Ik vind ook dat er meer mannen in de kinderopvang moeten komen. Er zijn tegenwoordig bijna alleen maar vrouwen.
Mannen geven een andere wendig aan de kinderen. Mannen denken misschien anders over dingen dan dat vrouwen doen en zo kom je vaker tot leuke dingen. Ze lachen namelijk om andere dingen en kijken anders tegen dingen aan. Zo krijg je afwisseling.

Mij lijkt het wel leuk om mannen op het kinderdagverblijf te zien en niet alleen vrouwen. Dit geeft variatie/afwisseling. Dit hebben de kinderen dan ook.

Dat dat vooroordeel van vrouwen zijn voor de zorg mag verdwijnen. Ben ik het zeker mee eens. Ik vind dat mannen net zo goed in de zorg kunnen werken en niet alleen vrouwen. (Vrouwen doen het niet slecht. Dat in tegen deel).

Lin zei

Ik ben het ook mee eens dat er meer mannen in de kinderopvang mogen! Iedereen kiest een beroep waar hij/zij zich goed bij voelt! Over het algemeen zijn vrouwen beter in de zorg enz. en mannen beter in de techniek enz. Maar er zijn ook vrouwen die goed zijn in de techniek en het leuk vinden. Bij mannen is dat net zo. Als ze het leuk vinden moeten ze ook in de kinderopvang kunnen werken! Het geeft inderdaad een beetje afwisseling.